Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
2 Posty

(Pati84)
Wiking
Czy ktos wie, czy moge naprzyklad zarejestrowac auto polskie na mame i w razie kontroli powiedziec ze pozyczylam ten samochod. mama jest rowniez tutaj w norwegii. jednak pracuje sezonowo i pozwolenie zalatwia sobie co rok od nowa. pracuje 7 miesiecy w roku i pozwolenie ma od daty do daty i co rok zatawia je od nowa. nie ma stalego numeru personalnego tylko tymczasowy. tak wiec czy mozna jezdzic niby pozyczonym samochodem od osoby ktora prawnie moze tu z niego kozystac bo z tego co mi wiadomo i po przeczytaniu calego watku, spelnia wymogi do posiadania polskiego samochodu tutaj w norwegii a nie posiada. moze ja moglabym to wykozystac ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Tak mozesz prowadzic taki pojazd pod warunkiem ze mama bedzie siedziala zboku jako pasazer. I TYLKO WTEDY!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
NO NOK
(NOREK)
Stały Bywalec
Bzdury i nic więcej... Jak czegoś nie wiecie to nie piszcie głupot!!! Możesz jeżdzić tylko pod warunkiem że wypożyczenie od mamy zgłosisz w Tollu!!! Może być to tylko wypożyczenie czasowe.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(krolestwo za konia)
Wiking
Jasne Norek. Czyli z seri poczytaj mi mamo www.toll.no/upload/brosjyrer_veiledere/0...reg_kjoretoy_POL.pdf
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Pati84 napisał:
Czy ktos wie, czy moge naprzyklad zarejestrowac auto polskie na mame i w razie kontroli powiedziec ze pozyczylam ten samochod. mama jest rowniez tutaj w norwegii. jednak pracuje sezonowo i pozwolenie zalatwia sobie co rok od nowa. pracuje 7 miesiecy w roku i pozwolenie ma od daty do daty i co rok zatawia je od nowa. nie ma stalego numeru personalnego tylko tymczasowy. tak wiec czy mozna jezdzic niby pozyczonym samochodem od osoby ktora prawnie moze tu z niego kozystac bo z tego co mi wiadomo i po przeczytaniu calego watku, spelnia wymogi do posiadania polskiego samochodu tutaj w norwegii a nie posiada. moze ja moglabym to wykozystac ?

A twoja mama juz teraz nie bedzie sobie mogła przedłuzyc pozwolenia. Juz nie ma pozwolen od daty do daty. Spełnia nawet warunek rejestracji bezterminowej, bo przebywa w Norwegii 7 miesiecy, a poza 5.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty

(Pati84)
Wiking
hmm no to nic sie w sumie ie dowiedzialam. kazdy pisze co innego. najlepiej jak udam sie z tym pytaniem do pracownikow sluzby celnej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
Pati84 napisał:
hmm no to nic sie w sumie ie dowiedzialam. kazdy pisze co innego. najlepiej jak udam sie z tym pytaniem do pracownikow sluzby celnejkzk malo,ze odpowiedzial na pytanie,to jeszcze podal link do przepisow

przepisy dotycza Twojego pobytu i Ciebie,a nie czerwonego czy zielonego auta
Ty nie masz prawa po okreslonym czasie prowadzic auta na polskich blachach,niezaleznie czy ono jest Twoje,mamy czy sasiada...
jest wyjatek,ktory podal juz kzk...dopuszczalna jest sytuacja,gdy Ty kierujesz,a wlasciciel auta siedzi obok Ciebie
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Agnete)
Wiking
no i dowiedzialam sie ze musze wyslac aplikacje przed uplywem roku tj. zdazylam wczoraj bo dzisiaj wlasnie mija rok...! tylko nie wiem czy dobrze zrozumialam,bo powiedzieli ze zanim dostane decyzje to nie moge tym autem jezdzic...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
no nie mozesz,poniewaz w tej chwili nie masz na to zgody,a decyzja moze byc odmowna
zycze,aby tak nie bylo oczywiscie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Agnete)
Wiking
i myslisz ze nic sie nie da zrobic..???? tzn jakby wystawili mi jakies potwierdzenie ze czekam na decyzje i w razie jakiejs kontroli bym im pokazala....hmmm hehe ale kombinuje,chodzi o to ze jutro do pracy a szef nie wie jak sie sprawa ma z moim autkiem..!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok